Cataract/staaroperatie

Wat?

Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. Het ontstaat bij de meeste mensen door ouderdom. In zeldzamere gevallen kan de lensvertroebeling aanwezig zijn vanaf de geboorte, na verwondingen van het oog, bij inname van bepaalde medicatie (bv. Cortisonen), bij suikerziekte, bij de ziekte van Steinert.

De lens ligt áchter het gekleurde regenboogvlies (= iris) in het oog en vóór het glasachtig lichaam. De lens zorgt voor het scherpstellen van het beeld op het netvlies. Vanuit het netvlies wordt het daar gevormde beeld door de oogzenuw aan de hersenen doorgegeven.

Als de ooglens troebel wordt, worden de lichtstralen die het beeld op het netvlies vormen, in hun verloop gestoord en ontstaat er slechter zicht.

De lens is opgebouwd uit cellen die doorschijnende eiwitvezels vormen. Deze vezels groeien gedurende het hele leven en daardoor verliest de lens het vermogen om te vervormen. Het boller of platter worden van de lens is nodig om scherp te kunnen stellen bij het lezen. Vanaf de leeftijd van 40 jaar worden de eiwitvezels stugger en gaat de lens geleidelijk aan haar soepelheid en helderheid verliezen en ontstaat er cataract.

 

Symptomen?

  • verblindend lichteffect, dat niet te verhelpen is met een zonnebril
  • op korte tijd veel sterkere brillenglazen of lenzen nodig hebben
  • wazig zien, alsof men door mat glas kijkt/mist
  • last hebben van tegenlicht of zijlicht
  • vervagen van de kleuren
  • dubbel zien
  • moeilijk ver kunnen zien
  • GEEN pijn

 

Waarom opereren?

Doorgaans nemen de bovenvermelde klachten in de loop der jaren toe. Het gezichtsvermogen verslechtert alsmaar en verbetert niet meer met sterkere brillenglazen of lenzen. Zodra uw dagelijkse activiteiten negatief worden beïnvloed door de staar, raadt uw oogarts een operatie aan. Staar kan dan ook enkel door een heelkundige ingreep verholpen worden.

Nastaar?

De nieuwe lens kan in principe levenslang mee, maar ze is evenwel in het oude lenskapsel geplaatst.

Nastaar is een vertroebeling van dit lenskapsel die maanden tot jaren na cataractchirurgie kan optreden. Het geeft dezelfde klachten, zodat het lijkt alsof de staar is teruggekomen.

Deze nastaar kan gelukkig eenvoudig, snel en volledig pijnloos behandeld worden met een laserbehandeling tijdens een consultatie bij uw oogarts.