Contactlenzen

Contactlenzen een succes als

  • de motivatie om contactlenzen te gaan dragen;
  • het onderhoud van de contactlens; gerespecteerd wordt
  • een goede traanvochtproductie en een goede traanfilm
  • in overleg het juiste type contactlens wordt gekozen
  • de aanpassing
  • de controle

 

Soorten lenzen

1. Harde -zuurstofdoorlatende contactlenzen;

De zuurstofdoorlatende contactlens wordt vaak aangemeten. De contactlens is gemaakt van een half hard/half zacht materiaal. Dit geeft minder of geen vervorming van het oog. De kwetsbaarheid is daarentegen groter. Een “harde” behandeling van de lens kan funest zijn en luchtverontreiniging in de vorm van vuiltjes doet de contactlens en het oog geen goed. Het wisselend wazig zien kan het gevolg zijn van bekraste contactlenzen. Het comfort wordt dan minder. Een goede dagelijkse contactlensverzorging en voorzichtig behandelen is een noodzaak om jarenlang van de contactlenzen te kunnen genieten. De levensduur van dit type contactlens is ongeveer 2 a 3 jaar.

2. Zachte contactlenzen;

De zachte contactlens is gemaakt van, de naam zegt het al, een heel zacht materiaal. Ze moet altijd nat bewaard worden. Een zachte lens geeft veel comfort en is erg soepel waardoor er geen oogbolvervorming optreedt. Zachte lenzen zijn erg kwetsbaar. Zo kunnen er alleen al door schoonmaken krasjes ontstaan die zich vullen met vuil en eiwitten. De zuurstofdoorlaatbaarheid van de contactlens wordt dan al snel minder. Soms ontstaan als gevolg hiervan zelfs ontstekingen aan het oog. Een ander nadeel van dit type lens is de korte levensduur: na 1 jaar is vervanging absoluut noodzakelijk! Zachte contactlenzen bestaan er ook als maandlens, weeklens en zelfs als daglens. De meest voorkomende is de maandlens

3. Sclerale lenzen

Deze lenzen worden steeds vaker aangepast . We bekomen zeer goede resultaten bij onregelmatige cornea’s ( hoornvlies) vaak nodig bij keratoconus of na RK behandelingen.Dit zijn grotere lenzen die niet op het hoornvlies rusten maar op de sclera ( het witte deel van het oog ) Hierdoor overkappen we het geheel en bekomen we terug een mooi sferisch oppervlak .Onze praktijk heeft voor deze lensaanpassingen een gespecialiseerde aanpasser. En kan enkel op het daarvoor voorziene moment.