Ooglidcorrecties

Wat zijn afhangende oogleden of wallen?

Hangende oogleden ontstaan doordat de huid zijn elasticiteit verliest en er een teveel aan huid ontstaat. Dit kan familiaal bepaald zijn.

Wallen onder de ogen zijn ophopingen van vocht en vet, die naar buiten zakken. Iedereen heeft vet onder het oog zitten als eens soort stootkussentje. Bij huidveroudering verslappen de weefsels rond het oog. Het vet zakt naar buiten en we zien de wallen ontstaan.

Beide problemen kunnen heelkundig behandeld worden.

VÓÓR


Symptomen?

  • drukkend gevoel op het oog
  • vermoeid gevoel
  • zwelling of afhangen van de oogleden (vooral ’s avonds)

Waarom opereren?

Het doel van de ingreep is het teveel aan huid en/of vetweefsel verwijderen.

De oogleden moeten na de operatie nog goed kunnen sluiten, dus is het belangrijk om deze tijdens de operatie niet te strak op te spannen. Dit veroorzaakt namelijk uitdroging van het hoornvlies.

Sommige patiënten hebben niet alleen afhangende bovenoogleden door een teveel aan huid, maar ook door gezakte wenkbrauwen (= browptosis).

Om dit te verhelpen is een zwaardere ingreep nodig (via de huid van het voorhoofd), die enkel door plastische chirurgen wordt verricht.

In bepaalde gevallen ontstaan hangende oogleden doordat de spier in het ooglid uitrekt of doordat de aanhechting van de spier in het ooglid losraakt, dit noemt men ptosis. Hiervoor is een bijkomende ingreep, met een andere techniek, nodig om het ooglid te liften.